Viktigt om barnprodukter

Barnprodukter till barns tänder

Det är redan från att första tanden sticker upp viktigt att barn borstar tänderna. I början är tandborstningen viktigast för att barnet ska få in rutinen att verkligen borsta tänderna morgon och kväll. Det finns mängder med bra tandvårdsprodukter som är anpassade till barn som du kan köpa för att göra tandborstningen enklare. Du kan hitta massor med olika tandvårdsprodukter för vuxna och barn på https://www.sunstargum.com/se/ men även läsa om hur du kan etablera bra rutiner kring tandborstning. Om du har problem med dina eller barnens tänder i form av ilningar, sår i munnen eller blödande tandkött kan du även läsa på https://www.sunstargum.com/se/ vad du kan göra åt saken. Munvårdsprodukterna du kan hitta på https://www.sunstargum.com/se/ är anpassade efter barns olika behov i olika åldrar.

Motivera barnet att borsta tänderna

Det är inte sällan som det blir mycket tjat om tandborstning men det finns saker du kan testa för att slippa tjatet. Att ha en god kommunikation med barnet är a och o. Prata och förklara för barnet varför det är viktigt att borsta tänderna. Det är bra att tänka på att inte underskatta barns förmåga att förstå, förklara och visa. Sedan kan det vara bra att motivera barnet genom att ge en morot för att borsta tänderna. Du kan locka med en tandborstdans eller kanske en rolig aktivitet, ge beröm och belöning. För småbarn kan ramsor, sånger och sagor vara något som fungerar. Det kan vara roligt för barn att själva välja ut tandborste och tandkräm. Det lilla kan få ett barn att tycka det är trivsamt att borsta tänderna.

Väck barnets intresse för munhälsa

För att väcka barns intresse för tänder och munhälsa är ett tips att pyssla tillsammans med barnet. Det passar bäst för barn som är lite äldre och kan hantera sax, lim och papper. Ni kan exempelvis designa en egen tandborstmugg eller bygga tandtroll. Sådant tycker barn oftast är roligt och dessutom får ni en stund tillsammans.

Borsta tänderna två gånger om dagen

Barns tänder ska likt vuxnas borstas två gånger per dag. Att använda en mjuk tandborste som är anpassad för barnets ålder är det bästa. Använd alltid fluortandkräm för att motverka karies. Barn behöver hjälp med att borsta tänderna, ända upp till 12 års ålder är det bra att hjälpa barn. När du hjälper ditt barn är det viktigt att inte glömma bort att borsta på tandköttet som ligger mot tänderna. När alla vuxentänder har kommit upp är det bra att barn börjar att rengöra mellan tänderna.

Ät regelbundet

För att förebygga att barn får hål i tänderna är det viktigt att försöka äta regelbundna måltider så att tänderna får en chans att återhämta sig mellan måltiderna. Om barn lär sig att ha bra matrutiner tidigt i livet kommer det med stor sannolikhet att hålla i sig resten av livet. Det är inte alltid lätt att vara konsekvent men det kommer att löna sig om du orkar vara det.